Lego Group е твърде нетипична европейска марка. Заедно с L`Oreal, Zara,

...
Lego Group е твърде нетипична европейска марка. Заедно с L`Oreal, Zara,
Коментари Харесай

Неизвестно за известните: Овдовял дърводелец с четирима синове създава империята Lego

Lego Group е твърде нетипична европейска марка. Заедно с L`Oreal, Zara, Ritter Sport и безусловно още дузина известни марки, тя е част от дребната група компании на Стария континент, които не са продадени от потомците на великите създатели и са останали владеене на техните фамилии. Децата, внуците, а в този момент и правнуците на Оле Кърк Кристиансен не угаждат на пресата със кавги и обществени разправии. От 2004 година компанията употребява услугите на наети мениджъри за оперативно ръководство. Благодарение на брилянтни маркетингови решения и твърдо управление, Lego Group още веднъж означи растеж на облагата от 10,8 милиарда датски крони. Тук ще разкажем по какъв начин непретенциозен дърводелец от малко датско село основава компания, която в наши дни заема съвсем 10% от международния пазар на играчки.
Забележителен дърводелец
Оле Кърк Кристиансен е роден на 7 април 1891 година в дребното село Филскове, северно от датския град Билунд, в западната част на страната. Той е десетото дете в семейство на елементарни фермери - Йенс Нилс Кристиансен и Кирстин Андерсен. Посещава учебно заведение до гимназията и на 14-годишна възраст отива да работи във фабрика, където усвоява занаята на дърводелец и мебелист. Известно е, че няколко години Оле Кристиансен е живял в чужбина в търсене на по-добър живот. Работи като дърводелец в Германия и Норвегия, където среща бъдещата си брачна половинка Кирстина Сьоренсен. В началото на 1917 година те се завръщат дружно в родната си Дания.

През 1932 година, в разгара на Голямата меланхолия, Оле Кристиансен губи работата си и реалокира фамилията си в относително големия по това време търговски град Билунд. Там отваря дребна дърводелска работилница. Той печели главните си приходи от продажбата на дървени преносими стълби и дъски за гладене, само че търсенето им внезапно спада по време на международната финансова рецесия. Скоро брачната половинка на Оле Кристиансен, Кирстин, умира, оставяйки го да отгледа четирима сина - Йоханес, Карл Георг, Готфрид и Герхард. Самият Оле Кристиансен в никакъв случай повече няма да се ожени.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР